Voor wie?
De doelgroep van CAFT bestaat uit delictplegers uit het arrondissement Turnhout die op het moment van de feiten minderjarig zijn. De opdracht wordt gegeven vanuit de jeugdrechtbank bij beschikking of vonnis.
Wat doen we?
Gemeenschapsdienst betekent dat een jongere, als maatregel voor het gepleegde delict, een aantal uren onbezoldigd werkt in een initiatief ten bate van de gemeenschap.
De invulling wordt zoveel mogelijk bekeken als een kans om de aangerichte schade symbolisch te herstellen ten aanzien van de gemeenschap, als een kans om verantwoordelijkheid op te nemen voor de feiten. Onze dienst zoekt, samen met de minderjarige, een werkplaats waar deze laatste een zinvolle inspanning kan leveren, zo duidelijk mogelijk gelinkt aan het gepleegde delict. Daarnaast wordt waar mogelijk rekening gehouden met de capaciteiten van de jongere. Het is immers de bedoeling dat dit een positieve ervaring wordt, als tegengewicht voor de mogelijk negatieve spiraal waarin een jongere dreigt terecht te komen.
Van de ouders wordt, vanuit hun ouderlijke verantwoordelijkheid, ondersteuning verwacht bij het zoeken naar een werkplaats en bij het uitvoeren van de gemeenschapsdienst. Waar nodig wordt de gemeenschapsdienst ook vertaald naar een herstel van het vertrouwen van de ouders in hun zoon of dochter.
Doorverwijzing
Een gemeenschapsdienst wordt opgelegd door je jeugdrechter:
- bij beschikking: maximum van 60 u;
- bij vonnis: maximum van 220 u.
Een afschrift van de beschikking of het vonnis wordt bezorgd aan CAFT. Onze dienst neemt dan verder contact op met de jongere en ouders.
Andere constructieve afhandelingsvormen?