T(he)ATEREN-project geselecteerd als goed door voor de Warmste Week.  

T(he)ATEREN-project geselecteerd als goed door voor de Warmste Week.  

T(he)ATEREN-project geselecteerd als goed door voor de Warmste Week.  

 

 De Warmste Week zamelt dit jaar geld in voor 200 projecten binnen het thema “kunnen zijn wie je bent.” De 200 projecten zijn gekozen door een jury van bijna 30 experten, op basis van vooraf gepubliceerde criteria.  

Eén van de goede doelen is het project T(he)ATEREN van Cirkant vzw. 'Kunnen zijn wie je bent' is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet in de jeugdhulp. Met T(he)ATEREN wil Cirkant jongeren uit de jeugdhulp de mogelijkheid geven om op een niet alledaagse manier gevoelens en gedachten te uiten. Via theater geven we een podium aan hun verhaal - om het te tonen aan familie, vrienden,... Onder begeleiding van een professionele regisseur en 2 projectbegeleiders kunnen jongeren werken aan een eigen voorstelling, gegrepen en geschreven vanuit hun binnenkant.  

 

Het verwoorden en het brengen van je verhaal is niet altijd eenvoudig, niet aan begeleiders maar al zeker niet aan je eigen omgeving. T(he)ATEREN daagt jongeren uit door op een andere manier uiting te geven aan hun verhaal, door niet onmiddellijk in gesprek te moeten gaan maar andere vertalingen/vertellingen op te kunnen zoeken. Je verhaal brengen, je binnenkant laten zien, delen hoe moeilijk het soms is... Niet makkelijk maar wel zo belangrijk. Delen zodat je begrepen en gesteund kan worden, delen zodat je er niet alleen voor staat. T(he)ATEREN daagt jongeren uit om hun verhaal te brengen, om het vorm te geven, in woorden, in gebaren, in beweging, in zang... Alles is mogelijks zo lang het maar past bij hun verhaal. Stap voor stap krijgt hun verhaal vorm, woord voor woord wordt hun verhaal steviger, om aan het einde van het traject met trots een podium te kunnen vullen en hun verhaal te delen met voor hun omgeving, met wie voor hen belangrijk is. Zo draagt zowel het voortraject (het verhaal vormgeven) als het eindresultaat (het toonmoment) bij aan ‘kunnen zijn wie je bent.  

 

Vanuit voorgaande theaterprojecten in Cirkant, geven jongeren ook aan enthousiast te zijn. "Zelf deelnemen aan het project is niet eenvoudig, het is intensief en pakkend maar maakt je sterker". Ook het toonmoment is intensief en pakkend, niet alleen voor de 'acteurs' maar ook voor het publiek. In woord, beeld en beweging krijgt een verhaal vorm en dringt frêle of brût diep naar binnen.  

 

Bij een goeie opbrengst vanuit De Warmste Week kan Cirkant dit project nog uitbreiden. Naast het theaterproject willen ze kijken welk ander aanbod zinvol kan zijn voor jongeren in de jeugdhulp:  zang, beweging, tentoonstellingen, voorstellingen, opnames, ...? En groupe of individueel...? Cirkant stelt deuren open voor jongeren in de jeugdhulp uit de regio en gaat met open vizier en professionele ondersteuning met hen op pad.  

 

Wil je Cirkant en de andere projecten van De Warmste Week steunen? Kijk op www.dewarmsteweek.be

Gallery images:
alt=
alt=
alt=

Achter de schermen

CANO & CANTEL in beeld

CANO & CANTEL in beeld

Benieuwd wat er achter de gevel van onze residentie gebeurt?

Kom binnen!  
DOTT in actie!

DOTT in actie!

Plaatjes van verbeeldende projecten ...

Zowel uit eigen archief  als met bijzondere dank aan fotografe Petra Van der Put.

Meer zien?  
Tranenzout (2019)

Tranenzout (2019)

We blikken terug op een prachtig theaterproject

Bekijk de foto's